Ventilația în baie: Tot ce trebuie să știi despre ventilatoarele de baie
0728.099.022

Ventilatia in baie

Una dintre problemele majore ale băilor din apartamente este faptul că multe dintre ele nu sunt dotate cu o fereastră pentru aerisire. Chiar și în cazul în care există una, aerisirea nu se face chiar în cel mai eficient mod. Din această cauză, una dintre cele mai comune soluții o reprezintă montarea unui ventilator care să aerisească rapid și eficient încăperea.

Totuși, înainte de a lua o decizie pentru o astfel de investiție, trebuie să iei în considerare anumite lucruri.

Ce trebuie să știi înainte de a monta un ventilator în baie

Specialiștii recomandă montarea ventilatoarelor, în special, în cazul în care ai o baie mică. De obicei, acestea se montează pe gura de aerisire a clădirii sau, dacă există posibilitatea, pe o nouă gaură din perete. De asemenea, în afară de ventilatorul montat în interiorul băii, este necesar și un grilaj montat în exterior (în cazul în care găuriți peretele) pentru a împiedica insectele să intre în casă.

Trebuie să te orientezi către un ventilator special creat pentru a funcționa în medii umede, dar care să fie și silențios, pentru a nu deranja.

De asemenea, în ziua de astăzi, există ventilatoare performante, care au un consum redus și care pot fi pornite prin intermediul unui temporizator. Cu ajutorul senzorilor, acestea pot fi setate să pornească atunci când se aprinde lumina în baie și să se oprească atunci când aceasta este stinsă sau care pot porni la anumite intervale de timp determinate de utilizator. Există și variante mult mai complexe, cu senzori interconectați în alte sisteme din locuință, ce pot fi pornite prin intermediul senzorilor de mișcare sau chiar în funcție de temperatură.

În cazul în care ai deja un ventilator clasic montat, poți pur și simplu să optezi pentru un temporizator, pe care să îl instalezi astfel încât acesta să pornească la anumite intervale de timp.

panasonic-whispergreen-bath-fan-led-light-with-build-in-multi-speed-lifestyle

Un alt aspect destul de important este aspectul. Baia este un loc destinat, nu doar utilităților, ci și unul de relaxare, astfel că trebuie să iei în considerare și aspectul decorativ al ventilatoarelor. Există pe piață numeroase modele cu măști decorative, din metal plastic sau sticlă, care se pot integra perfect în design-ul încăperii.

Baia este un mediu destul de umed, din cauza utilizării frecvente a dușului, chiuvetei, etc. Din acest motiv, este un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Montarea unui ventilator ajută la reducerea acestei probleme, în special dacă vorbim despre unul dintre modelele mai avansate, care funcționează cu ajutorul unui senzor de umiditate.

Ce trebuie să știi despre alegerea ventilatorului

Deși am stabilit utilitatea unui ventilator montat în baie, acum trebuie să ai în vedere anumite criterii privind alegerea modelului potrivit pentru locuința ta.

Iată câteva lucruri la care trebuie să fii atent:

  • Puterea

Puterea ventilatoarelor se măsoară în metri cubi pe oră (mc/h), iar acest criteriu este unul esențial atunci când alegi să optezi pentru o astfel de soluție de ventilație. Cu cât baia este mai mare, cu atât ai nevoie de o sursă de ventilație mai mare. Marea majoritate a ventilatoarelor de pe piață au puteri cuprinse între 85 mc/h și 187 mc/h.

Conform experților, este recomandat ca ventilatorul să aibă o putere de a înlocui tot aerul din baie în 8 ore.

  • Dimensiunea

În funcție de dimensiunea spațiului băii tale, mărimea ventilatorului este destul de importantă. Cu cât acesta este mai mare. cu atât ventilația se va face mai rapid și umiditatea va fi eliminată mai eficient.

Astfel, pentru o baie de 5 metri pătrați sau mai mică, se recomandă montarea unui ventilator cu o putere de de 85 mc/h, în timp ce pentru băile de peste 5 metri pătrați trebuie să montezi un ventilator cu o putere de 1.7 mc/h pentru fiecare 0.1 metru pătrat al încăperii.

  • Zgomotul produs

Un alt criteriu important este nivelul de zgomot pe care acesta îl produce. Ținând cont de timpul îndelungat petrecut în fiecare zi în baie, nu vrei ca zgomotul produs de ventilator să fie foarte puternic. Astfel, deși investiția inițială va fi puțin mai mare, este recomandat să optezi pentru un ventilator mai performant, care va fi și mai silențios.

  • Izolația ventilatorului

Cu toate că te ajută la aerisirea băii, un ventilator ieftin nu te va ajuta să ții departe și mirosurile neplăcute venite din exterior, pentru că acestea nu sunt închise etanș atunci când nu sunt folosite. De preferat ar fi să optezi pentru un ventilator mai performant, care este prevăzut cu grile speciale, ce se închid automat după ce a fost oprit. Acest lucru nu ajută doar la eliminarea mirosurilor neplăcute din exterior, ci și prin faptul că nu lasă căldura să se piardă pe timp de iarnă.

  • Amplasarea

În mod normal, ventilatoarele pot fi amplasate fie pe peretele băii, fie în locul ferestrelor de aerisire. Pe piață sunt disponibile diverse modele de ventilatoare centrifugale pentru tubulatură și ventilatoare axiale. Totuși, cele centrifugale sunt folosite, în general, pentru clădirile cu sisteme complexe de ventilație, precum clădirile de birouri sau centrele comerciale.

  • Funcțiile suplimentare

În funcție de buget și posibilități, poți opta pentru modele destul de simple de ventilatoare sau pentru variante mult mai complexe, dotate cu numeroși senzori (de lumină, de umiditate, senzori de mișcare, etc.). Atunci când cauți un ventilator de baie, nu uita să fii atent la toate funcțiile de care dispune, încât să profiți cât mai mult de investiția ta.

In concluzie...

Ținând cont de toate criteriile enumerate mai sus, decizia unei astfel de investiții rămâne, desigur, la preferința personală proprietarilor de locuințe. Punând în balanță nevoile, bugetul și preferințele tale, poți alege modelul potrivit pentru baia ta.
Contacteaza-ne pe numarul 0728.099.022
Șoseaua Iancului 48, Etaj 1, Sector 2, București
qr-code