Pentru a nu scoate tot mai mulți bani din buzunar atunci când trebuie să plătești factura de încălzire trebuie să te gândești cum să eficientizezi cât mai mult consumul de căldură în casă.
Astfel, ca să te asiguri că nu risipești căldură și nu arunci banii pe geam, este indicat să menții un nivel de temperatură optim în locuință, încât să nu fie nici prea cald, dar nici prea frig. Pentru a ajunge la nivelul optim de consum, trebuie să te folosești de toate uneltele disponibile încât să ajungi la un consum echilibrat.
Termostatul programabil te salvează
Aproape nimeni nu stă în locuința sa timp de 24 de ore pe zi, astfel că nu este necesar să o încălzești în permanență. Aici intervine termostatul reglabil. Un astfel de termostat, conectat la centrala termică, te ajută să programezi, fie prin fir, fie prin intermediul tehnologiei wireless, programul de funcționare al centralei și poți seta o temperatură ambientală la anumite intervale orare. Mai exact, poți stabili un program, de exemplu, de la ora 8 dimineața la 5 seara, cu o temperatură ambientală de 18 grade, iar de la 5 seara până dimineața următoare la 22-23 grade, astfel încât să nu risipești căldura în perioada în care nimeni nu este acasă.
De asemenea, termostatul nu trebuie montat în apropierea unor surse de căldură, precum caloriferul sau televizorul și alte aparate, astfel încât să nu influențeze valoarea înregistrată. Același principiu se aplică și în cazul zonelor mai răcoroase din locuință, cum ar fi o aerisire sau un geam care stă destul de mult deschis.
Robineți termostatati
O altă soluție prin care poți regla consumul de căldură o reprezintă robineții termici. Montează-i la fiecare robinet, în cazul în care nu deții o centrală termică proprie și ești legat la sistemul public de termoficare.
Acest tip de robineți te ajută să controlezi în permanență debitul apei care circulă prin calorifer, astfel încât să obții o temperatură constantă în permanență. De asemenea, poți economisi la factură setând un debit mai ridicat pentru caloriferele din camerele în care îți petreci marea majoritate a timpului, în timp ce în cele din încăperile folosite rar îl poți reduce considerabil, astfel încât să nu risipești agentul termic.